RU UA

Біо кефір: у чому таємниця?

Колись промисловий кефір виготовляли відразу в скляних пляшках. У кожну порційну пляшку клали желеподібну грудочку кефірної закваски і заливали його пастеризованим молоком. Така технологія не давала можливості строго дотримувати температурний режим і витримувати стерильність. В середині 60-х років стали використовувати новий метод виробництва кефіру в великих ємностях. Процес автоматизувався, готовий продукт став розливатися в пакети різного об'єму. Після цього виробники задумалися, про те як можна ще вдосконалити цей продукт. Вирішили додавати в нього дуже корисні для здоров'я біфідобактерії. Спочатку їх вирощували в молочному середовищі, і тільки потім додавали в готовий кефір, який згодом витримувався в теплі і стерильності.
З розвитком технологій харчової промисловості готову біомасу стали сублімувати – висушувати в вакуумних сушарках. Отриманий порошок на стадії заквашування вводять в кефір, і бактерії «оживають». При цьому, ферменти кефірних грибків активізують життєдіяльність біфідобактерій.


На полицях супермаркетів присутній великий асортимент кисломолочних продуктів з приставкою «біо»: біо кефір, біо йогурт, біо ряжанка і т.д. Реклама пропагує їх виняткову користь для кольору обличчя, фігури і для здоров'я в цілому. І це той випадок, коли реклама не бреше. Біо кефір містить молочні грибки додатково збагачені біфідобактеріями, ця суміш сприяє розвитку здорової мікрофлори кишечника. Таємниця корисних властивостей біо кефіру в тому, що мікроорганізми, що живуть в ньому — це самостійний орган, який здатний живити, очищати і захищати наш організм. Приставку «біо» мають право носити тільки ті продукти, в яких міститься не менше 10 мільйонів пробіотичних бактерій на один грам. Найпоширеніша з таких бактерій — ацидофільна паличка, а найкорисніша з них — лактулоза. У Японії в 1992 році лактулоза була занесена в «золотий список» стратегічних харчових добавок, які сприяють поліпшенню здоров'я нації.

Однак є одне величезне «але». Всі біопродукти мають цілющу силу завдяки бактеріям-чарівникам. На жаль, ця властивість продуктів зберігається тільки протягом 12 годин на 100%. І тільки при строгому дотриманні умов зберігання — тільки в холодильнику! Після закінчення 12ти годин кефір з приставкою «біо» починає перетворення в самий звичайний кефір.