RU UA

Що таке сирний продукт?

Як відомо в Україні традиційно молочні продукти є основною складовою раціону літніх людей і дітей, а також багатьох дорослих. Тому молочна продукція частіше інших видів продуктів харчування піддається всіляким перевіркам. Ця категорія продуктів перевіряється різними контролюючими організаціями, МОЗом, Госпротребстандартом, ветеринарною службою, прокуратурою, АМКУ, органами виконавчої влади!
 
На додаток до цього, кожне молочне підприємство має свій ветеринарний відділ, що працює над тим, щоб з підприємства виходила тільки якісна продукція.

І не дивлячись на все це, на жаль, якість українських молочних продуктів не на вищому рівні. Експерти постійно знаходять в сирі, сметані, згущеному молоці, молоці: незаявлені у складі рослинні жири, а також бактерії групи кишкових паличок, та інші «приємні сюрпризи».
 
Через недобросовісних виробників деякі споживачі дотепер не здогадуються, що сьогодні на Українському ринку присутні два різні продукти — сир твердий і сирний продукт. В принципі в сирному продукті немає нічого шкідливого при використанні в ньому якісних рослинних жирів з мінімальною кількістю транс-ізомерів. Просто такий продукт повинен коштувати дешевше і на ньому має бути чітко зазначено «сирний продукт». На щастя, все-таки виробники, які дотримуються цих правил, в країні все таки зустрічаються.
 
За технічними умовами (ТУ) в сирному продукті молочний жир може бути заміщений рослинними жирами на 20, 50 і навіть 100 відсотків. Недобросовісні виробники а також супермаркети можуть вдаватися до різних прийомів, для того щоб приховати справжню назву продукції. Оголошують, наприклад акції типу «Сир зі знижкою 50%», а під виглядом сиру пропонують споживачеві продукт, що містить рослинні жири. Формально багато виробників вказують на етикетці, що це не сир. Наприклад замість «Сир « Голландський », пишуть « Сир. прод. «Голландський», проте споживачеві не видно цієї різниці — він не розуміє, що означає «сир. прод. »!