RU UA

Історія кисломолочних продуктів

Кисломолочна продукція має багатовікову історію.

Ще багато століть і навіть тисячоліть тому на Близькому Сході, в Закавказзі, в стародавньому Римі та Греції, в стародавній Індії вживали кисломолочні напої, виготовлені з овечого, коров'ячого і ослячого молока. У племен скіфів, наприклад, був відомий кумис. Кумис — це кисломолочний напій, який готують з кобилячого молока.

Гомер у своєму безсмертному творі «Одіссея» описав, як головний герой і його супутники виявили в печері циклопа Поліфема, гуртки і відра, наповнені густим кислим молоком.

Прийшовши до скотарства, люди помітили, що скисле молоко зберігається довше, а крім того, має освіжаючий і приємний смак. Вживаючи скисле молоко, вони переконалися, що воно сприятливо впливає на організм. Через століття, а може бути, і через тисячоліття дійшло до нас індійське прислів'я: «… хто п'є кисле молоко, той і проживе довго».

У різних народів з часом з'явилася своя національна кисломолочна продукція: варенец і кисляк у росіян, ряжанка в українців, мацун у вірмен, мацоні у грузин, чал в туркменів, курунга стала національним напоєм народів Північно-Східної Азії, кефір і айран — у народів Північного Кавказу, кумис у башкирів і татар, лебен у єгиптян, ягурт у болгар, греків, тюрків та румунів, Погрібне молоко у народів північної Європи і т. д.

Швидше за все, кисломолочні напої стали першими продуктами, які виготовляли з молока.

Проте, перш ніж була визначена причина чарівного перетворення молока в кисломолочні продукти, пройшло не одне тисячоліття. На даний момент відомо, що молочнокислі палички (такі як болгарська та ацидофільна), а крім того, дріжджі утворюють антибіотики. Такі антибіотики природного походження здатні знешкоджувати, тифозну і паратифозну, туберкульозну і дизентерійну палички, а також гнильні мікроорганізми.