RU UA

Історія сиру

Як не дивно, сир є одним з найстародавніших молочних продуктів. Історія його триває вже 7000 років! Батьківщина сиру достовірно не відома, але, швидше за все, це одна з країн арабського Сходу.

Існує переказ, про аравійського купця Канана, який, вирушаючи в довгий шлях, взяв з собою для підкріплення сил в дорозі крім іншої їжі ще й молоко. Довго він йшов по пилу та спеці, вирішив зупинитися відпочити й перекусити. Однак на його подив замість молока в посудині виявилася водяниста рідина, а на дні посудини — білий щільний згусток — за переказами з цього згустку і почали свою історію м'які сири. Канан спробував згусток і вирішив, що смак його гідний захоплення і поспішив поділитися відкриттям нового продукту з сусідами.

А ось в Стародавній Греції сиру приписували божественне походження. За грецькою версією робити сир навчила людей Артеміда — покровителька тварин і богиня полювання. Грецькі боги і самі із задоволенням їли сир, запиваючи його вином.

Є й інша грецька версія походження сиру. За цією версією людей навчив варити сир Арістей, а зовсім не Артеміда. Арістей був сином Аполлона і німфи Кірени, мисливцем, цілителем, пастухом і бджолярем. Спустившись одного разу з Олімпу, він подарував людям багато корисних знань і умінь, у тому числі навчив їх сироварінню.

Римляни вдосконалили технологію виготовлення і зберігання сирів.
У стародавньому Римі в епоху Цезаря знали вже більше 10 місцевих сортів сиру, а також величезну кількість привізних, наприклад Віфінській, критський, пліснявий галльський («предок» рокфору), сир з Гельвеции (майбутньої Швейцарії) та інші тверді і м'які сири.
Далі історія сиру розвивалася таким чином. В XI столітті народилися на світ швейцарський і шабцігскій сири, а також рокфор. У XII столітті світ дізнався про грюйцере і чеширский сирі, в XIIII столітті — стали виготовляти сбрінц, горгонзола, пармезан, пекоріно, Таледжу, і емменталь.

У Росії знали про виробництво сирів ще до Петра, однак виготовляли їх без нагрівання.