RU UA

Як вибрати «правильну» сметану

На українському ринку, на щастя продається сметана оптом і в роздріб і недоліку в ній немає. Заходиш в супермаркет і очі розбігаються від багатства вибору І як все-таки вибрати з усього цього різноманіття якісний продукт?

По-перше, зрозуміло, необхідно звернути увагу на термін придатності. У добросовісних виробників вона ставиться на видному місці і друкується розбірливим шрифтом.

Рекомендується віддавати перевагу сметані в полімерних стаканчиках або дой-паках, так як пакети-«подушки» зовсім не стійкі і не дуже зручні. В такій упаковці сметану можна купити, тільки якщо збираєтеся відразу використовувати всю її кількість для якоїсь страви — наприклад для замісу тіста.

Жирність сметани зазвичай коливається від 15% до 40%. Природно для виробників — велика спокуса заощадити на молочному жирі, замінивши його повністю або частково на рослинний. Уважно читайте склад! Хоча відсутність рослинних жирів в описі складу, на жаль, не є гарантією його відсутності в самій сметані — тут можна покладатися тільки на перевірених виробників.

У сметані так само може бути присутнім патогенна мікрофлора. Наприклад, при дослідженнях в сметані «Весела ферма» була виявлена кишкова паличка.

Сметана оптом і в роздріб продається дуже різної якості. Якщо знати про деякі властивості сметани, можна методом проб і помилок знайти таки якісну.

Якісна сметана повинна бути однорідною та мати глянсувату поверхню. Допускається наявність незначної крупінчастості і поодинокі пухирці повітря. Сметана повинна мати рівномірний білий з теплим відтінком колір. Смак і запах натуральної сметани — чистий, кисломолочний, з запахом і присмаком пастеризації.

Багато виробників додають в сметану стабілізатори, не вказуючи цього в складі. Перевірити продукт на наявність стабілізаторів — просто. Натуральна сметана густа в холодильнику, а при кімнатній температурі стає рідшою. Сметана із стабілізаторами зберігає свою консистенцію незмінною.