RU UA

Молоко в раціоні дитини

Ринок молока і молочних продуктів пропонує широкий асортимент продукції допустимої до вживання дітьми. Молочні продукти — по-справжньому цінне джерело поживних речовин для дитячого організму.


З 200ми мл молока, дитина 3-6 років отримує 40%, а дитина шкільного 7-10 років — 34% необхідної добової норми кальцію. У молоці також містяться фосфор і кальцій, які дуже важливі для дитини, так як беруть участь у формуванні зубів, кісткової тканини і нервової системи. Концентрації рівній концентрації фосфору і кальцію в молоці, не знайти ні в якому іншому продукті. Крім цього, в молоці міститься довгий перелік водо- і жиророзчинних вітамінів.

Не дивлячись на те, що ринок молока і молочних продуктів рясніє продукцією на будь-який смак, за даними досліджень, в Україны міські діти вживають всього по 81 — 90 мл молока на день. Навіть у сільській місцевості споживання дітьми молока на 76% нижче ніж треба. До того ж діти майже зовсім не вживають кисломолочних продуктів, сиру діти з'їдають в середньому всього 0,13 г на добу.

Продаж молочної продукції, на жаль, може здійснюватися в місцях, не призначених для торгівлі продуктами харчування, — на стихійних ранках, біля зупинок громадського транспорту, на узбіччях жвавих автострад і т.д. У таких місцях не варто купувати молоко та інші продукти харчування, особливо, якщо вони призначені для дитини.

За даними Інституту МВНАН Україна, забрудненість домашнього молока бактеріями становить 3 х 106 — 5 х 107 КУО \ мл, при цьому дріжджоподібних грибів 1 х 107 — 1 х 108 КУО \ мл і Е Coli 2,6 х 107 КУО \ мл. Перед вживанням таке молоко потрібно обов'язково прокип'ятити. Однак результатом кип'ятіння стає не тільки безпека молока, але і відсутність користі від нього, адже більшість цінних речовин, руйнуються.

Продаж молочної продукції повинна здійснюватися тільки в місцях, спеціально для цього передбачених. Все молоко, що надходить до продажу має проходити обстеження на наявність бактерій.

Все молоко, що потрапляє на полиці магазинів, має проходити обов'язкову термічну обробку. Метою обробки є повне або часткове знищення сторонньої мікрофлори, хвороботворних бактерій, які можуть знаходиться в молоці.

Найбільш сучасний метод обробки молока — ультрапастеризація. Ця технологія дозволяє зробити молоко безпечним і при цьому зберегти в ньому поживні речовини — саме таке молоко становить найбільшу цінність для здоров'я дитини.