RU UA

Про бринзу

Народилася бринза на Арабському Сході ще сім тисяч років тому.
У слов'ян цей смачний молочний продукт протягом кількох століть був єдиним сиром. Тодішня бринза практично не відрізнялася від арабської, правда була менш солоною. Сусідам слов'ян так сподобалися ці прісні сири, що, германці, наприклад, навіть брали данину сирими сирами з русичів.

В Радянські часи, як відомо, сирний асортимент був досить бідний. Сири особливою популярністю тоді не користувалися, а бринзу поважали в основному лише в Середній Азії, Вірменії і високогірних районах Кавказу. Між іншим, учені пов'язують з вживанням бринзи в поєднанні з чистим свіжим повітрям довголіття кавказьких народів.

При приготуванні цей кисломолочний продукт не піддається високотемпературній обробці, тому зберігає корисні цінні речовини молока.

Бринза — один з найбільш корисних сортів сиру. У ній є вітаміни А, Е, вітаміни групи В, багато мінеральних речовин, наприклад солі калію, фтору і кальцію. Крім того цей продукт — джерело білка.

У бринзи — приємний запах і ніжний вершковий смак. Овеча бринза благотворно впливає на стан шкіри та на стан організму в цілому. Якщо регулярно їсти бринзу то можна надовго зберегти пружність, гладкість, молодість і бархатистість шкіри.

Завдяки тому, що овеча бринза містить велику кількість легкозасвоюваного кальцію, її вживання корисно для кісткової системи та зубів. Крім того, бринза полегшує процес травлення, пригнічуючи розмноження в кишечнику гнильних бактерій.

Цей продукт корисний для людей будь-якого віку, а особливо рекомендується вживати бринзу вагітним і годуючим жінкам, дітям і літнім людям.