RU UA

Про корисні бактерії

Всім відомо, що виробництво сметани, виробництво кефіру та інших кисломолочних продуктів передбачає закваску молока корисними бактеріями. Давайте розберемося, які саме бактерії при цьому використовуються і чим вони корисні.

Отже, давайте розглянемо найбільш корисні бактерії, присутні в кисломолочної продукції.

Перший вид бактерій — це біфідобактерії.

Ці бактерії пригнічують розмноження гнильних і хвороботворних мікроорганізмів. Потрапляючи в кишечник, вони працюють в якості бар'єру для мікробів і токсинів (наприклад для стафілокока, дріжджових грибів, кишкової палички,) крім того, ці бактерії полегшують травлення і забезпечують повноцінне засвоєння іонів кальцію, вітаміну D і заліза.

Біфідобактерії беруть участь в синтезі білків та амінокислот, а також вітаміну К, вітамінів групи В, у тому числі фолієвої кислоти. Ці бактерії зміцнюють імунітет.
Продукти, у виробництві яких використовувалася закваска біфідобактеріям, особливо корисні тим, хто страждає діареєю та іншими розладами травлення, і тим, кому необхідне зміцнення імунітету.

Виробництво сметани та інших молочнокислих продуктів, включає процес закваски та іншим видом бактерій — лактобактеріями.

Лактобактерії мають здатність виводити з організму шлаки, зупиняти розмноження патогенної мікрофлори (наприклад, стафілокока, кишкової палички, шигели, протеї). У процесі життєдіяльності лактобактерії виробляють молочну кислоту, а в кислому середовищі, хвороботворні організми не виживають.

Цей вид бактерій зміцнює імунітет, регулює обмін речовин, є складовою частиною здорової мікрофлори кишечника.

Продукти, що містять лактобактерії особливо корисні жінкам для профілактики і лікування «жіночих» хвороб, а також людям, які пройшли курс терапії антибіотиками.

Третій вид бактерії, що використовується у виробництві молочнокислої продукції, — молочнокислі бактерії.
Молочнокислі бактерії здатні значно покращити роботу травної системи, а також є профілактичним засобом від остеопорозу, запорів, діареї, коліту і метеоризму. Вживати молочні продукти з кисломолочної закваскою корисно також для профілактики онкологічних захворювань,

Виробництво кефіру має на увазі закваску молока таким видом бактерій, як кефірна паличка.

Кефірна паличка зупиняє розвиток збудників більшості кишкових інфекцій, а також знижує ризик онкологічних захворювань і в цілому поліпшує обмін речовин.

Кисломолочні продукти з вмістом кефірної палички рекомендується вживати тим, хто хоче знизити вагу або кому потрібно понизити рівень холестерину в крові.