RU UA

Ряжанка чи кефір

Багато хто задається питанням, що корисніше ряжанка чи кефір. Давайтерозберемося, в чому ж відмінностіцихпродуктів.

При виробництві кефіру використовують природну симбіотичну закваску — кефірні грибки.

Склад такої мікрофлори стабільний, так що продукт виходить однорідним.

В якості довідки — батьківщиною цього кисломолочного продукту вважають Північну Осетію. На даний момент кефір поширений в країнах СНД, Європі та США.

Цей продукт сквашується при температурі 18-23 ° С. Точна температура закваски залежить від того, який саме мікробіологічний склад мають застосовувані в конкретному випадку кефірні грибки, а також від пори року.

Ряжанка, яку ще називають українським кисляком, готується з досить жирного молока. Перед закваскою молоко витримують 2-3 години при температурі 95 °С і квасять при 40-45 ° С. Завдяки такій термічній обробці ряжанка є найчистішим молочнокислим продуктом — не містить сторонніх мікроорганізмів. Як закваску для ряжанки використовують культури термофільного молочнокислого стрептокока.

Корисні мікроорганізми, що знаходяться в кефірі зупиняють розмноження гнильних і патогенних мікробів. Кефір сприяє виведенню токсинів з організму. Завдяки високому вмісту молочної кислоти кефір надає антисептичну дію. Однак висока кислотність має й інший бік – кефір не можна вживати людям з підвищеною кислотністю шлунка.

Вміщені в ряжанці бактерії також мають позитивний вплив на організм. Живі мікроорганізми, що знаходяться в цьому продукті зміцнюють імунітет, мають стимулюючий вплив на обмін речовин, відновлюють здорову мікрофлору кишечника. До того ж ряжанка має більш низьку, ніж кефір кислотність, тому не шкідлива людям з підвищеною кислотністю шлунка. При цьому, однак, ряжанка більш жирна, а отже і калорійна, тому їй не варто захоплюватися тим, хто на даний момент знаходиться в процесі рішення проблеми зайвої ваги.

Отже, ми виклали основні відмінності, плюси і мінуси двох кисломолочних продуктів. Ряжанка чи кефір — рішення за Вами.