RU UA

Шість смаків в одній тарілці

У Франції прийнято пропонувати сирне асорті після основних страв — замість десерту або перед ним.
Сири діляться на шість основних типів: свіжі — найніжніші, м'які, покриті білою скоринкою (брі та камамбер), з митої скоринкою — м'які, з сирого молока — пресовані, варено-пресовані і сири з блакитною цвіллю. Козині сири відносять до окремого типу.

Щоб здивувати своїх гостей, мало просто купити сир оптом чи вроздріб і розкласти його на тарілці. Потрібно також розбиратися в тому, як правильно поєднувати сорти сирів, що мають різні смаки.

Французи вважають, що на сирній тарілці мають бути присутні шість смаків: нейтральний, свіжий, виражений, ніжний, гострий і дуже гострий. Свіжий смак мають свіжі білі сири. Нейтральний смак мають такі сири як сен-полін, томм й реблошон. Виражений смак мають витримані сири з митою скоринкою (такі як камамбер, брі, шаурс, колум, зроблений з сирого молока). Ніжний смак мають сири з високим відсотком жирності (наприклад, сен-нектер), а також молоді і негострі козячі або овечі. Гострий смак характерний для витриманих напівтвердих і твердих сирів. Дуже гострий смак мають сири з блакитною цвіллю і сири з митої скоринкою, такі як епуас, лангр і ліваро.

Закупивши сир оптом чи вроздріб кожен, за великим рахунком може формувати сирну тарілку по-своєму, враховуючи смаки своїх гостей. Можна розкласти всі улюблені сири присутніх. Можна запропонувати гостям спробувати по виду сиру з кожної групи. А можна поєднувати сири з однієї групи, наприклад, різного ступеня витримки — від наймолодших — до самих твердих.

Купити сир оптом чи вроздріб, а потім поєднувати на сирній тарілці максимальну палітру фактур і смаків — справжня майстерність.

Важливий момент — якість сиру. Особливо цінні артізанальні — зроблені вручну, сири. Якщо знайдете перевірений джерело такого продукту — сміливо беріть сир оптом.